Risk Analysis of Increase Efficiency The Sugar Production Process Using The FMEA Method

Analisa Resiko untuk Meningkatkan Efesiensi Proses Produksi Gula Menggunakan Metode FMEA

Authors

  • Moch Fais Fachrudin Program Studi Teknik Industri, Universitas Muhammadiyah Sidoarjo
  • Atikha Sidhi Cahyana Program Studi Teknik Industri, Universitas Muhammadiyah Sidoarjo

DOI:

https://doi.org/10.21070/pels.v8i1.1845

Keywords:

FMEA, Fishbone Diagram, Production Risks, Sugar

Abstract

PT P, a sugar manufacturing company, has a sugar factory located in the Sidoarjo area. SHS sugar and quality manufacturing company. Production problems often cause long production delays, therefore managing the production process is very important. Failure modes and effects analysis (FMEA) was used to determine possible failure modes of sugar production. In the test results, various kinds of problems were found: transportation, grinding, purification, evaporation, crystallization. There are 5 factors that cause production inefficiency, namely: human factors, word methods, environment, raw materials and machines used. This resulted in that when the sugar production process was not optimal at PT P, the FMEA method was used to minimize production constraints in order to achieve production targets. After observing using the FMEA method, a value of 480 was obtained in the milling process.

Downloads

Download data is not yet available.

References

J. Susetyo, M. Yusuf, and J. Geriot, “Pengendalian Kualitas Produk Gula Dengan Metode Statistical Processing Control (SPC) Dan Failure Mode And Efect Analysis (FMEA),” Jurnal Teknologi, vol. 13, 2020.

P. S. K. Hanifah and I. Iftadi, “Penerapan Metode Six Sigma dan Failure Mode Effect Analysis untuk Perbaikan Pengendalian Kualitas Produksi Gula,” INTECH, vol. 8, no. 2, pp. 90–98, Oct. 2022.

N. S. Christanti and A. D. Witjaksono, “Pengaruh Total Quality Management Terhadap Kinerja Karyawan melalui Kepemimpinan Sebagai Variabel Intervening pada Pabrik Gula Candi Baru Sidoarjo,” vol. 3, no. 2, 2019.

M. S. Siagian, A. Zalukhu, and M. L. A. Sinabang, “Analisis Penyebab Rendahnya Tingkat Rendemen Produksi Gula pada Pabrik Gula XYZ Menggunakan Fishbone Diagram, Failure Mode Effect Analysis, dan Metode 5W+1H,” 2021.

M. H. Aiman and M. Nuruddin, “Analisis Kecacatan Produk Pada Mesin Pemotongan Dengan Menggunakan Metode FMEA di UD. Abdi Rakyat,” JTI, vol. 9, no. 2, p. 577, Jul. 2023.

Z.-S. Qurrotu’aini and M. Ardan, “Analisis Fishbone sebagai Implementasi Solusi Penggunaan Tempat Tidur Belum Ideal Rumah Sakit,” vol. 4, 2023.

N. S. Mahardika, Y. Wibowo, and N. F. Hasanah, “Identifikasi Potensi Bahaya pada Proses Produksi di Pabrik Gula Pradjekan Kabupaten Bondowoso,” jmaa, vol. 2, no. 2, pp. 96–108, Dec. 2022.

A. P. Tanto, D. Andesta, and M. Jufriyanto, “Analisis Kecacatan Produk dengan Metode FMEA dan FTA pada Produk Meja OKT 501 di PT. Kurnia Persada Mitra Mandiri,” 2023.

B. A. Nainggolan and L. M. C. Wulandari, “Analisis Risiko Operasional Menggunakan Metode FMEA Di CV. Gamarends Marine Supply Surabaya,” 2021.

Della Afi Rizky Anggraini and Minto Waluyo, “Penerapan Metode Failure Mode Effect And Analisys (FMEA) Pada Proses Penambahan Gudang,” JTMEI, vol. 3, no. 1, pp. 272–280, Jan. 2024.

C. Caroline and I. Abdul Rosid, “Analisis Risiko Produksi Gula Kristal Pada PG Madukismo Di PT Madubaru,” industri, vol. 13, no. 2, pp. 78–85, Nov. 2023.

A. Suherman and B. J. Cahyana, “Pengendalian Kualitas Dengan Metode Failure Mode Effect And Analysis (FMEA) Dan Pendekatan Kaizen untuk Mengurangi Jumlah Kecacatan dan Penyebabnya”.

M. J. Firmansyah and M. Nuruddin, “Analisis Pengendalian Kualitas Produksi Pada PT.XYZ Menggunakan Metode Seven Tools Dan FMEA,” vol. 20, no. 1, 2022.

I. P. Widnyana, I. W. Ardiana, E. Wolok, and T. Lasalewo, “Penerapan Diagram Fishbone dan Metode Kaizen untuk Menganalisa Gangguan pada Pelanggan PT. PLN (Persero) UP3 Gorontalo,” 2022.

D. P. Indah, “Analisis Fishbone Diagram Untuk Mengevaluasi Proses Bisnis Distribusi Air Pada Pdam Studi Kasus Pada Pdam Tirta Raya Kabupaten Kubu RAYA,” Financial, vol. 6, no. 1, pp. 1–16, Jun. 2020.

M. D. Farrizqi and D. Andesta, “Analisis Pengendalian Kualitas dengan Menggunakan Metode Failure Mode and Effect Analysis dan Fault Tree Analysis pada Produk Songkok UD. XYZ,” G-Tech, vol. 8, no. 2, pp. 835–846, Apr. 2024.

F. A. Soejana, “Pengendalian Mutu Proses Produksi Gula Di PT. Perkebunan Nusantara X Pabrik Gula Gempolkrep, Mojokerto,” Teknotan, vol. 14, no. 2, p. 55, Jan. 2021, doi: 10.24198/jt.vol14n2.4.

R. Syahputra, “Swa-Sembada Energi dan Air Proses Produksi Gula Tebu,” 2020.

A. Ishak and M. Safira, “Identifikasi Waste pada Proses Produksi Gula Kristal Putih di PT. XYZ Menggunakan Cause and Effect Diagram,” 2021.

K. A. Santoso and E. P. Putri, “Analisa Produktivitas Produksi Gula Di PG Gempolkrep Dengan Metode Omax Dan RCA (Rootcause Analysis),” 2021.

Downloads

Published

2025-11-01

How to Cite

[1]
M. F. Fachrudin and A. S. Cahyana, “Risk Analysis of Increase Efficiency The Sugar Production Process Using The FMEA Method: Analisa Resiko untuk Meningkatkan Efesiensi Proses Produksi Gula Menggunakan Metode FMEA”, PELS, vol. 8, no. 1, pp. 92–103, Nov. 2025.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>