Value-Added Processing of Chicken Slaughterhouse Solid Waste
Pengolahan Berbasis Nilai Tambah Limbah Padat Rumah Potong Ayam
DOI:
https://doi.org/10.21070/pels.v8i1.1844Keywords:
Chicken Slaughterhouse, Chicken Slaughtering, Pollution, Solid Waste TreatmentAbstract
The chicken slaughterhouse business is one of the industries developed to fulfil the community's need for animal protein. Along with the increasing consumption of chicken meat by the community, the amount of waste generated by the Chicken Slaughterhouse (RPA) is also increasing. Waste generated in RPA is divided into two types, namely solid waste and liquid waste. Solid waste includes chicken feathers, rumen contents, and chicken manure, while liquid waste comes from blood, water used for washing chickens, and water used for cleaning equipment mixed with fat and blood. Based on observations, solid waste generated by PT Ciomas Adisatwa will be reprocessed into fertiliser or processed into flour that can be used as animal feed. Unutilised chicken waste can result in environmental pollution. The results showed that the production process carried out by PT Ciomas Adisatwa was in accordance with halal provisions and standards.
Downloads
References
R. E. Swandayani and M. P. Sulastri, “Identifikasi Komposisi Dan Jenis Limbah Cair Di Gili Air Kabupaten Lombok Utara,” Nat. J. Penelit. Pengelolaan Sumber Daya Alam dan Lingkung., vol. 9, no. 2, pp. 143–147, 2020, doi: 10.31186/naturalis.9.2.12597.
E. Apriyanti, “Efek Sentra Pemotongan Ayam Terhadap Kesehatan Lingkungan Masyarakat Pemukiman,” J. Green Growth dan Manaj. Lingkung., vol. 7, no. 1, pp. 35–50, 2018, doi: 10.21009/jgg.071.03.
D. Nenobesi, W. Mella, and P. Soetedjo, “Pemanfaatan Limbah Padat Kompos Kotoran Ternak dalam Meningkatkan Daya Dukung Lingkungan dan Biomassa Tanaman Kacang Hijau (Vigna radiata L.) Animal Waste Compost Treatments in The Improvement of Crop Yield and Biomass of Mungbeans (Vigna radiata L.),” J. Pangan, vol. 26, no. 1, pp. 43–56, 2017.
E. K. Defari, , D., G. Senoaji, and F. Hidayat, “Pemanfaatan Limbah Kotoran Ayam Sebagai Bahan Baku Pembuatan Kompos,” Dharma Raflesia J. Ilm. Pengemb. dan Penerapan IPTEKS, vol. 12, no. 1, pp. 11–20, 2017, doi: 10.33369/dr.v12i1.3383.
I. Nurjannah, T. Reza Ferasyi, U. Balqis, M. Adam, and N. Asmilia, “Penilaian Penerapan Animal Welfare Pada Usaha Pemotongan Unggas di Kabupaten Aceh Besar,” Jimvet, vol. 01, no. 2, pp. 109–116, 2017.
I. Sari and S. Sabil, “Proses Produksi Karkas Ayam pada Sistem Rantai Dingin,” J. Peternak. Lokal, vol. 3, no. 2, pp. 48–53, 2021.
D. S. Mulia, R. T. Yuliningsih, H. Maryanto, and C. Purbomartono, “Pemanfaatan Limbah Bulu Ayam Menjadi Bahan Pakan Ikan Dengan Fermentasi Bacillus subtilis (Utilization of Waste Chicken Feather to Fish Feed Ingredients Material with Fermentation of Bacillus subtilis),” J. Mns. dan Lingkung., vol. 23, no. 1, p. 49, 2016, doi: 10.22146/jml.18773.
E. P. Sari, I. S. T. Putri, P. R. Anindya, S. Imanda, D. Elfidasari, and R. L. Puspitasari, “Pemanfaatan Limbah Bulu Ayam Sebagai Pakan Ternak Ruminansia,” vol. 1, no. Suryaningrum 2011, pp. 136–138, 2015, doi: 10.13057/psnmbi/m010123.
Aziz M. Rizki, A. MD, Khairil, Abdullah, and Iswadi, “Pengaruh Pemberian Tepung Bulu Ayam Sebagai Pakan Tambahan Untuk Pertambahan Berat Badan Ayam Broiler (Gallus domesticus L) M.,” vol. 7, no. 1, pp. 23–29, 2022.
Syahrizal, M. Sugihartono, and A. Jasa, “Respon Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus B) dalam Wadah Jaring Hapa yang Diberi Pakan Kombinasi Pellet dan Usus Ayam,” J. Akuakultur Sungai dan Danau, vol. 4, no. 2, p. 50, 2019, doi: 10.33087/akuakultur.v4i2.56.
A. T. Murlina, Fitrianingsih, and D. Sutopo, “Inovasi Penganekaragaman Produk Olahan Usus Pada Kelompok Warung Bakso di Kecamatan Baruga Kota Kendari,” J. Pengamas, vol. 2, no. 2, pp. 144–151, 2019.
A. Lutfiah, A. C. Adi, and D. R. Atmaka, “Modifikasi Kacang Kedelai (Glycine Max) dan Hati Ayam Pada Sosis Ayam Sebagai Alternatif Sosis Tinggi Protein dan Zat Besi,” Amerta Nutr., vol. 5, no. 1, p. 75, 2021, doi: 10.20473/amnt.v5i1.2021.75-83.
Rusjayadi, S. Rahmawati, and Rasbawati, “Pemberian Tepung Usus Ayam Broiler Pada Pakan Ternak Itik Pedaging (Ana plathyrynchos) Terhadap Tingkat Konsumsi Pakan dan Pertambahan Berat Badan,” Gall. Gall., vol. 2, no. 1, pp. 31–39, 2023.
R. Rakhmawati and M. Sulistyoningsih, “Kandungan Lemak Kulit Pada Berbagai Jenis Ayam Konsumsi,” Florea J. Biol. dan Pembelajarannya, vol. 6, no. 2, p. 97, 2019, doi: 10.25273/florea.v6i2.5486.
Cengristitama and D. Febriyanti, “Pemanfaatan Berbagai Lemak Hewani Untuk Pembuatan Sabun Transparan,” J. TEDC, vol. 12, no. 3, pp. 196–201, 2018.
Nurkholis, S. Nusantoro, and A. Awaludin, “Pembuatan Pupuk Organik Padat (Pop) Berbasis Bahan Kotoran Ternak dengan Menmanfaatkan Bioaktivator Isi Rumen Sapi,” Semin. Nas. Has. Pengabdi. Masy. dan Penelit. Pranata Lab. Pendidik. Politek. Negeri Jember, pp. 168–175, 2019.
N. Ritonga, S. Aisyah, M. udan Rambe, S. Rambe, and S. Wahyuni, “Pengolahan Kotoran Ayam Menjadi Pupuk Organik Ramah Lingkungan,” J. Pengabdi. Masy. Inst. Pendidik. Tapanuli Selatan, vol. Vol. 1 No., 2022.
K. Subekti, “Pembuatan Kompos dari Kotoran Sapi (Komposting),” 2015.
A. Halim, “Pengolahan Limbah Ayam Petelur Sebagai Pupuk Organik,” E-Prosiding Semin. Nas. Ilmu Peternak. Terap. Jur. Peternak. Politek. Negeri Jember, no. September, pp. 182–185, 2020, doi: 10.25047/proc.anim.sci.2020.26.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Amaliya Tuzzur Rikhah Putri Suseto, Syarifa Ramadhani Nurbaya, Pramitha Wahyu Oktarina

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
