The Effect of Gracilaria verrucosa Seaweed Flour Proportion with White Glutinous Rice Flour (Oryza sativa Glutinosa) and CMC (Carboxy Methyl Cellulose) Concentration on Physical and Chemical Characteristics of Seaweed Dodol
Pengaruh Proporsi Tepung Rumput Laut Gracilaria verrucosa dengan Tepung Beras Ketan Putih (Oryza sativa Glutinosa) dan Konsentrasi CMC (Carboxy Methyl Cellulose) Terhadap Karakteristik Fisik dan Kimia Dodol Rumput Laut
Abstract
This study used a factorial randomized block design. The first factor is the proportion of Gracilaria verrucosa seaweed flour with white glutinous rice flour (P): (P1) 75%:25%, (P2) 50%:50%, and (P3)25%:75%, the second factor is concentration of CMC (K): (K1) 2%, (K2) 4%, and (K3) 6%. The data were analyzed using analysis of variance, followed by the BNJ test (Honest Significant Difference) at 5% level, and the organoleptic test was analyzed using the Friedman test. The best treatment was obtained in the P3K3 treatment (proportion of Gracilaria verrucosa seaweed flour with white glutinous rice flour 75%: 25% and CMC concentration 6%) with color L (lightness) 43.1; *a (redness) 4.9; *b (yellowness) 10.6; 1.66N texture; water content 37.40%; free fatty acid content of 0.28%; reducing sugar content 0.4%; and antioxidant activity 368.6 μg/ml.
Downloads
References
Haryadi. Teknologi Pengolahan Beras. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta. 2006.
Amaranggana L. Nasrul Wathoni. Manfaat Alga Merah (Rhodophyta) Sebagai Sumber Obat Dari Bahan Alam. Majalah Farmasetika, Vol. 2 No. 1. 2017.
Siswoputranto, L. D. Teknologi Pasca Panen Kentang. Liberty: Yogyakarta. 1989.
Alam, M.Z, Manchulur , M.A., dan Anwar, M.N. Isolation Purification,Cellulotic Characterization of by Enzyme Produced the Isolate Streptomyces omiyaensis. Pakistan Journal Biology Science. 7(10):1647-1653. 2004.
Hui, Y. H. Encyclopedia of Food Science and Technology. John Wiley and Sons. Toronto. 1992.
Suryatmoko. Kajian Penambahan Tepung Tappioka dan Susu Skim terhadap Penerimaan Konsumen pada produk nugget Ikan Mas (Cyprinus carpio). Diakses pada tanggal 5 Februari 2019 dari http://journal.unisla.ac.id/pdf/17112010/6.pdf. 2010.
Lukito M.S. Giyarto, dan Jayus. Sifat Fisik, Kimia, dan Organoleptik Dodol Hasil Variasi Rasio Tomat dan Tepung Rumput Laut. Jurnal Agroteknologi Vol. 11 No. 01. 2017.
De Man, M.J. Principles of Food Chemistry. 3rd Edition. Aspen Publishers. Gaithersbug. 1999.
Fellows, P. J. Food Processing Technology: Principles and Practice. Elsevier. 2009.
Soegiarto, A., Sulistyo., W.A. Atmadja dan M. Mubarak. Rumput Laut (Algae) Manfaat, Potensi dan Usaha Budidaya. LON-LIPI Jakarta. 1978.
Listiyaningrum, P. F. Optimasi Peningkatan Gluten pada Tepung Beras dalam Upaya Perbaikan Kualitas Adonan Tepung Beras. Skripsi. Tidak Dipublikasikan. Intitut Pertanian Bogor, Bogor. 2017
Hood, L. M. Carbohidates and Health. The AVI Publishing Company inc. Wesport. Connecticut. 1980.
Winarno, F.G. Kimia Pangan dan Gizi. Jakarta. Gramedia Pustaka Utama. 1997.
Tala Z, Z. Manfaat Srat Bagi Kesehatan. Departemen Ilmu Gizi. Fakultas Kedokteran Universitas Sumatera Utara, Medan. 2009.
Fardiaz. Hidrokoloid dalam Industri Pangan. Jurusan Teknologi Pangan dan Gizi. IPB-Press. Bandung. 1986.
Rosidi D. J., Suryo I., dan Iswanto S. Pengaruh Subtitusi Tepung Ketan dengan Pati Sagu terhadap Kadar Air, Konsistensi dan Sifat Organoleptik Dodol Susu. Jurnal Peternakan Indonesia., 11(1): 66-73. 2006.
Hairani, M. Efektifitas Antioksidan Sosis Analog Tempe dengan Penambahan Tepung Ubi Jalar Ungu Terhadap Penurunan Kadar Gula Darah Mencit Diabetes. Skripsi. Universitas Mataram. Mataram. 2017.
Winarno, F. G. Kimia Pangan dan Gizi. Jakarta. Gramedia Pustaka Utama. 2004.
Ketaren, S. Minyak dan Lemak Pangan. Cetakan Pertama. Jakarta: UI Press. 1986.
Togrul. H. Dan Arslan,N. Production of Carboxymethyl Cellulose from Sugar Beet Pulp Cellulose and Rheological Behaviour of Carboxymethyl Cellulose. Carbohydrate Polymers Journal 54: 74-82. 2003.
Irawan, C. Awalia,T. N. Sherly, U. W. P. H. Pengurangan Kadar Asam lemak Bebas (Free Fatty Acid) dan Warna dari Minyak Goreng Bekas dengan Proses Adsorpsi Menggunakan Campuran Serabut Kelapa dan Sekam Padi. Jurnal Konversi. Vol. 2 No. 2. Universitas Lambung Mangkurat. 2013.
Rahmi,H. Review : Ativitas Antioksidan Dari Berbagai Sumber Buah-Buahan di Indonesia. Jurnal Agrotek Indonesia 2 (1): 34-38. 2017.
Widjaya, C. H. Peran Antioksidan Terhadap Kesehatan Tubuh. Healty Choice. Edisi IV. 2003.
Damayanthi E., Damanik R., dan Warsiki E. Penundaan Kerusakan Oleh Antioksidan Vitamin dan Retensinya Pada Sayur Torbangun (Coleus amboinicus Lour) Awet. Prosiding Seminar PATPI. Departemen Gizi Maasyarakat. Institut Pertanian Bogor. 2008.
Copyright (c) 2023 Dieo Riezma Elfahira, Lukman Hudi, Syarifa Ramadhani Nurbaya
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.